Sammen mod mobning
Vi gør dagligt en stor indsats for at sikre trivsel for alle vores elever. Trivsel og læring følges ad som to forbundne kar. Det vigtigste for os er at forebygge mobning.
|
Hvis der er mistanke om eller er mobning i klassen, har vi en plan for indgriben og genopretning i klassen, som angiver, hvordan vi skal håndtere situation, og hvordan vi hurtigst muligt får genskabt et frugtbart klassefællesskab. På denne side beskriver vi den viden der er om mobning, og hvad du som forældre kan gøre for at undgå mobning i dit barns klasse. Vi har benyttet os af viden og tekst fra Børns Vilkår og Undervisningsministeriet.
Mobning er et gruppefænomen
Mobning foregår i og omkring et gruppefællesskab både off- og online, hvor flere personer har mere eller mindre synlige og skiftende roller. Mobning kan være en måde at skabe et fællesskab på, når det ikke lykkes at samles i fællesskaber om andre emner/aktiviteter. Uanset om mobningen foregår via digitale medier eller i andre fora, kan mobbeårsagen ikke udelukkende tillægges enkelte individer. Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at mobning ikke handler om ”onde børn” og ”mobbeofre”. Erfaringen er, at hvis mobning først har bidt sig fast i en klasse, er den vanskelig at stoppe, fordi det er blevet en kultur. Alle holder øje med alle, og alle gør deres for at opretholde deres position i hierarkiet. Derfor er løsningen ikke ’bare’ at fjerne det barn eller de børn, som mobber. Eller den, der bliver mobbet, for den sags skyld. For så tager andre bare over. Mobning er noget, der angår alle i en klasse.
Indsats
Fordi mobning er et gruppefænomen, skal bekæmpelsen af mobning tage udgangspunkt i at ændre kollektive dynamikker på klasser eller årgange. Derfor vil handlingsplanen, udover at inddrage mobbeoffer og mobber, også inddrage forældre, pædagogisk personale/undervisere, elever, tilskuere m.v. Du kan klikke på linket "Handlingsplan" nederst på siden. Handlingsplanen bruger vi som skabelon i arbejdet med en konkret mobbesag. Den er et dynamisk værktøj som løbende justeres i overensstemmelse med vores indgriben i en eventuel mobbesag.
Mobning på nettet
Tidligere blev børnene holdt uden for i skolegården. I dag foregår udelukkelsen og mobningen i lige så høj grad i børnenes liv online og på sms. Mobning online kan være meget svært at opdage, da platformene og grupperne ofte er lukkede. Det gør ondt på et barn at blive mobbet og lukket ude, uanset om det foregår i skolegården eller på de sociale medier. På sidstnævnte kan være svært at opdage mobning, da barnets online-liv ofte er ret privat. Derfor er det en god idé, at vi hele tiden er nysgerrig på, hvad der foregår online – og får lov at kigge med over skulderen en gang imellem.
Forældreansvar
Forældreinvolvering
Mobning er lettere at forebygge end at stoppe. Som forælder spiller du en vigtig rolle i at forebygge mobning i dit barns klasse. Udover at du løbende taler med dit barn, så læg mærke til barnets opførsel, ikke mindst sammen med kammeraterne. Taler dit barn grimt om de andre børn fra klassen? Fornemmer du, at der er et manglende fællesskab på kryds og tværs blandt børnene, og leger dit barn altid med de samme? Så kan det være et tegn på, at der er mobning og manglende fællesskab og trivsel i klassen. Det kan også være, at barnet ikke har lyst til at deltage i sociale aktiviteter med klassekammerater, ikke har lyst til at have venner med hjem og bliver mere indadvendt og stille derhjemme.
Du/I har stor betydning i at arbejdet med at forebygge mobning i dit barns klasse:
|
Formodning om mobning
|